Event: Joden in Suriname.

CIJO nodigt je van harte uit voor ons eerste evenement wat plaats zal vinden op 11 oktober in Amsterdam om 19:00 uur. Tijdens dit evenement zoomen we in op de Joodse gemeenschap in Suriname. Wetenschapper en historicus Ben Ipenburg en journalist en schrijver Robert Vuijsje zullen samen over dit onderwerp spreken.

Ben Ipenburg (1947) was in zijn werkzame leven directeur van zorginstellingen en adviseur van woningcorporaties. Hij studeerde change management in Enschede en Ipswitch; naast zijn werk studeerde hij theologie in Tilburg. Hij publiceerde behalve enkele andere titels: Joden in Suriname. 400 jaar Surinaams Jodendom, aankomst, glorietijd, neergang (2015). Eveneens over Suriname: De Hel dat is een suikermolen. De godsdienst van Inheemsen, de Winti godsdienst en Rastafari in Suriname (2017). Ook publiceerde hij de studie Jodenhaat en Jodenmoord in de late middeleeuwen in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden (2021). Op dit moment is hij bezig met de afronding van een dissertatie over christendom en slavernij in het Nederlandse Atlantische koloniale rijk van de zeventiende en achttiende eeuw. 

Robert Vuijsje (1970) debuteerde in 2008 met zijn roman ‘Alleen maar nette mensen’. Het verhaal gaat over een Joodse jongen uit Amsterdam Zuid met een voorliefde voor donkere vrouwen. Hij studeerde sociologie en Amerikanistiek op de Universiteit van Amsterdam en heeft ook een jaar gestudeerd aan de Universiteit van Memphis. Vuijsje is een gerenommeerd romanschrijver en heeft meerdere publicaties op zijn naam staan. In 2019 bracht hij daarom ook de opvolger van ‘Alleen maar nette mensen’ uit genaamd ‘Solomons Oordeel’. Hij is tevens winnaar van de Gouden Uil en in maart 2010 werd hij winnaar van de literaire jongerenprijs. 

Het beloofd een interessante avond te worden en heten je daarom van harte welkom! Aanmelden kan via onderstaand aanmeldingsformulier of stuur een mail naar [email protected] 

Programma & aanmeldformulier:
(Zet in het bericht: ‘aanmelding event: Joden in Suriname’.) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *